Spiegelkind
 
Als je kind boos, verdrietig, bang, agressief, lui, druk, claimend, stilletjes etc. etc. is EN het raakt jou steeds weer, dan heb je vast een spiegelkind. Een present child. 
 
Als ouders willen we het allerbeste voor onze kinderen en hebben we alles voor ze over. Precies zoals onze kinderen ook het allerbeste voor ons willen, en zij ook alles uit de kast zullen halen om ons duidelijk te maken wat we zelf niet zien. Kinderen gebruiken gedrag, spel, ontwikkeling en zelfs fysieke klachten om duidelijk te maken wat aandacht mag krijgen in jóuw leven, in jullie gezin of relatie. Knelpunten dus. Vaak dingen waar je zelf niet zo bezig mee bent. Dingen waarvan je denkt ‘zo ben ik nou eenmaal’, of die je zo gewend bent dat het blinde vlekken zijn. 
 
Maar jouw kind is zo innig met jou verbonden, dat hij veel meer aanvoelt dan je zelf door hebt. En je kind gunt jou, en daarmee zichzelf, een vader of moeder die zich vrij voelt. 
 
 
Kindertolk®
 
Een kindertolk® kan met behulp van de methodiek PresentChild® helpen om het verhaal dat jij over je kind vertelt, te vertalen naar de boodschap die je kind heeft voor jou. Als die boodschap bij jou aankomt, kan het kind het gedrag loslaten dat jou zorgen baart. Een kindertolk traject bestaat uit een intakegesprek, een vertaling, een teruggeefgesprek en een evaluatiegesprek. 
 
De voordelen van een kindertolktraject zijn: 
  • Kinderen hoeven zelf niet aanwezig te zijn om toch geholpen te worden en krijgen geen etiketten opgeplakt
  • Er zijn nauwelijks wachtlijsten
  • De trajecten zijn kortdurend, maar hebben vaak lange termijn effecten 
  • Het is geschikt voor kinderen van alle leeftijden
 
Voorbeeld
 
Er kwam eens een moeder bij mij met een dochter die niet op het toilet haar grote boodschap wilde doen. Het meisje kon zich prima ontlasten in een luier of onderbroek, maar naar het toilet wilde ze niet. Zij zei daar zelf 1 keer over: ‘Ik zeg niks’. Uit de vertaling bleek dat het moeder was die een last bij zich droeg, die eigenlijk haar oude ‘shit’ niet kon loslaten. En die als kind ooit had besloten om er nooit meer over te praten. Over het verdriet dat ze voelde toen haar lievelingsgrootouder plotseling overleed. Omdat ze bang was dat ze de band die ze voelde  kwijt zou raken. Nadat moeder is gaan praten over die periode, en haar grootouder een plek had gegeven in haar huis ging dochterlief voor het eerst haar ontlasting op de wc loslaten. 
 
 
Verwondering
 
Elke ouder weet dat je wordt gespiegeld door je kinderen. Hoe vaak heb je wel eens gezegd: ‘Oh ja, dat heeft hij van mij!’ Maar ook de dingen die je niet (meer) ziet of weet worden gespiegeld door onze kinderen. En vaak vragen die ‘schaduwstukjes’ erom om in het licht geplaatst te worden. Om aandacht te krijgen, want dat ben jij ook! En dat laten kinderen je zien met hun zorgelijke gedrag. Iedere keer weer laat een vertaling een gevoel van verwondering bij mij achter. Over hoe diep verbonden we zijn met elkaar. Hoe deze methodiek tot in de kern raakt. Verwonderd over hoe geïnvesteerd onze kinderen zijn om ons een stukje meer heel te laten worden. En hoe dapper de vaders en moeders zijn die bereid zijn om naar hun kind te luisteren en naar zichzelf te kijken, naar de wijsheid die daarin verscholen zit. Het geeft een gevoel van dankbaarheid en warmte om ouders en kinderen dichterbij elkaar te mogen brengen. 
 
 
Reactie van ouder
 
‘Het is een mooie ervaring om op een andere manier naar je kind en naar jezelf te kijken en te ontdekken wat je kind je eigenlijk wil vertellen. Het heeft mij, onze zoon en ons gezin geholpen om voorbij het obstakel te komen wat mijn zoon en mezelf in de weg zat. Het heeft voor positieve veranderingen gezorgd waar wij ontzettend blij mee zijn. Mijn dank is groot.’
 
En de methodiek reikt ook nog verder. Als je met kinderen werkt in het onderwijs of op kinderdagverblijven bijvoorbeeld en er is een kind dat jou steeds weer raakt met zijn gedrag, heeft dat kind wellicht ook een boodschap voor jou. 
 
Ben jij ook benieuwd geworden naar de PresentChild® methodiek, naar wat jouw kind je heeft te vertellen, welk cadeau hij heeft voor jou, hier en nu? Neem vrijblijvend contact met me op.
 
 
 
Patricia Mélotte
 
06-15863204